Kiadványaink

Csendesek vagy lázadók?

A hallgatók politikai orentációi Magyarországon (2011-2015)

Letöltés »

Letölthető kutatásaink adatbázisa

Részletek »

Megjelent az egyetemista és a főiskolás kutatásunk 3. hullámának első adataiból készült Jelentés

A sajtó-nyilvános bemutatóra 2015. június 10-én a Kossuth Klubban került sor.

A Jelentés teljes terjedelmében ITT letölthető.

Megjelent új kiadványunk, amely a pécsi középiskolások körében készült vizsgálat első gyorsjelentése

A kutatás a pécsi fiatalok demokrácia képét elemzi. A részletes tudományos elemzést 2015 első negyedévében tesszük közzé.

A gyorsjelentést ide kattintva olvashatod el.

Bemutatásra került a Racionálisan lázadó hallgatók második kötete

(2014. május 5., Kolor bár)

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport május 5-én, a Kolor bárban mutatta be – az OTKA PD 105 100 által támogatott - Racionálisan lázadó hallgatók II. című tanulmánykötetet (Belvedere Meridionale – MTA TK PTI). A kutatás eredményeit Bauer Béla ifjúságkutató méltatta, majd a szerzők kerekasztal-beszélgetés keretében ismertették a megjelent tanulmánykötetet.

A Kolor bárban mutatták be a Racionálisan lázadó hallgatók második tanulmánykötetét. A tanulmányok a 2013 tavaszán végzett második kutatási hullám eredményeit elemzik, de az új kötet számos, az egyetemi-főiskolai hallgatók helyzetét elemző háttértanulmányt is tartalmaz.

Bauer Béla ifjúságkutató a kötet bemutatásakor üdvözölte a tanulmányok sokszínűségét. Elmondta, hogy egy hiánypótló tanulmánykötet készült, amely átfogóan, több aspektusból világítja meg a felsőoktatásban tanulók pártpreferenciáit, demokrácia-felfogásukat, munkaerő-piaci helyzetüket, illetve külföldi tanulási és munkavállalási terveiket. Bauer Béla szerint példaértékűnek tekinthető az is, hogy a szerzők között a fiatalabb és az idősebb kutató generáció tagjai is megtalálhatóak, ami önmagában is garanciát jelentett a tanulmányok sokszínűségére.

A méltatás után kötetlen kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a bemutató. A beszélgetésen résztvevő szerzők (Kmetty Zoltán, Róna Dániel, Oross Dániel és Keil András-moderálás) ismertették a kutatás módszertanát, illetve a fontosabb eredményeket. A rendezvény végén a szerzők köszönetet mondtak Szabó Andrea kutatásvezetőnek, a kötet szerkesztőjének, az MTA TK PTI tudományos munkatársának.

Racionálisan lázadó hallgatók második kötete

További részletekért lásd a SAJTÓVISSZHANG menüpontot.

A kötet teljes terjedelmében ide kattintva letölthető!

Elkészült a Racionálisan lázadó hallgatók második kötete!

Az OTKA által támogatott Aktív Fiatalok kutatás második hullámának adataiból elkészült a tizennyolc tanulmányt magába foglaló Racionálisan lázadó hallgatók II. című tanulmánykötet.

A rendszerváltás óta kialakult magyar demokráciáról a főiskolai, egyetemi hallgatók véleményének megismerésével képet adó kötet a „homo Demokratikusz” egyik legfontosabb tulajdonságát, a racionális lázadást mutatja be. A racionálisan lázadó fiatal alapvetően demokratikus intézményrendszerben és kapitalizmusban gondolkodik, ugyanakkor annak létező, magyar variánsával szemben rendkívül, helyenként szélsőségesen kritikus. A racionális lázadó azonban nem akarja megmenteni az egész világot, nem rendszerekben gondolkodik, hanem egy ügyért áll ki, majd azt követően újra visszahúzódik a saját – a politikát lehető leginkább kizáró – szűk életterébe.

A tanulmánykötet eredményeinek tudományos vitájára 2014. március 25-én a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetében került sor. A vita középpontjában Róna Dániel és Reich Jenő „Nemzetiek”, rendpártiak, első generációs értelmiségiek és közösségre vágynak. A jobbik egyetemista főiskolás támogatói című tanulmány állt. A rendezvényen a szerzők mellett meghívott vendégként részt vettek a Politikai Viselkedés Osztály munkatársai.

A megjelent kötet hivatalos, sajtónyilvános bemutatóját 2014. május 5-én, hétfőn 18 órakor rendezzük a Kolor bárban (Budapest VII. kerület, Király utca 13.) a Vírus Est rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

Racionálisan lázadó hallgatók második kötete Racionálisan lázadó hallgatók második kötete

Sikeresen lezárult kutatásunk második hulláma!

A 2013 tavaszi vizsgálatunkból készült Gyorsjelentés bemutatójára 2013. július 4-én került sor a Budapesti Corvinus Egyetem új épületében. Részletes információk, meghívó: ITT.

A GYORSJELENTÉS alapján készült médiamegjelenések:

A kutatás 2011/2012-es, első hulláma

Kutatásunk első hullámának adataiból elkészült a Racionálisan lázadó hallgatók 2012 című kiadvány.

Szabó Ildikó recenziója ide kattintva olvasható.

Ha saját kötetet szeretnél, lépj kapcsolatba velünk!

Mi baja a mai fiataloknak? Megtudhatod a kötetbemutatóról készített összeállításunkból!

A Racionálisan lázadó hallgatók 2012 című könyv tartalma

Kötetünk 2013. február 12-i publikálása óta több sajtótermék is foglalkozott kutatásunkkal. Legfontosabb megjelenéseink:

Korábbiak:


Made by FortuNet