Mi baja a mai fiataloknak?

2013-02-14

A diákönkormányzatok értelmüket vesztették, a fiatalok nagy része kiállt a hasonló szerveződések mögül. A generációban nincs és nem is lesz kritikai attitűd, amíg „kuss a neved fiam” oktatás zajlik. Többek között ez hangzott el a Racionálisan Lázadó Hallgatók könyvbemutatóján szervezett kerekasztal beszélgetésen, ahol a fiatalokat leginkább ismerő szakértők osztották meg gondolataikat.

Mi baja a mai fiataloknak?

Az Aktív Fiatalok kutatócsoport a magyar felsőoktatásban tanulók között végzett felméréseket, ahol társadalmi helyzetükről és politikai preferenciáikról kérdezték őket. Az eredmények kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgettek a kerekasztal beszélgetés résztvevői.

„Meghatározó az, hogy a fiatalok milyen politikai folyamatoknak voltak szemtanúi, miben nőttek fel.” – ezzel a gondolattal indította a beszélgetést Ságvári Bence, az MTA Szociológiai Intézet tudományos munkatársa . A családi hátér, valamint a szocializációs és a szubkultúrák fontosságán túl, Kóbor Andrea, a Hallgatói Hálózat képviselője a kritikai nevelés hiányának is nagy hatást tulajdonít a fiatalok politikához való hozzáállásában. „A felsőoktatásba való bekerülés a vidéki, szegényebb családból származók nehezebb, továbbá a rendszerben is nehezebben érvényesülnek, mert az szervezetek inkább az értelmiségi fiatalokat részesítik előnyben, illetve nekik könnyebb az élet. Ez egy újratermelődő folyamat.” – tette hozzá.

Kátai Gábor, ifjúságpolitikai szakértő szerint a diákönkormányzatok hiánya és „tesze-toszasága” is fontos tényező. „Nem csak a fiatalságra jellemző az elfordulás, hanem az egész társadalomra. Viszont nagyon jó, hogy felhergelte a népeket az egyetem ügye.”- mondta a szakértő.

Bauer Béla szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, hogy a végzettségünk mihez kell. Az ifjúságkutató azt is hozzáfűzte: „A kapcsolati tőke a munkavállalásban sokkal fontosabbak és meghatározóbbak a fiatalok körében.”

A szakértők egyet értettek abban, hogy súlyos probléma az elvándorlás is. A középiskolások egyre nagyobb százalékban jelentkeznek automatikusan külföldi egyetemekre, de sok munkanélküli is elhagyja hazánkat egy jobb élet reményében. Ságvári Bence szerint a legnagyobb gond az, hogy a kiutazó magyarok a legalsó szinteken ragadnak a munkavállalásban.

A Racionálisan Lázadó Hallgatók című kötetben a magyar főiskolások és egyetemisták aktuális társadalmi helyzetéről, valamint politikai attitűdjéről szóló tanulmányok szerepelnek.


További információ: aktivfiatalok.hun@gmail.com


« Hírek lista

Made by FortuNet